دوفصلنامه علمی پژوهشنامه عرفان، شماره سی و یکم،پاییز و زمستان 1403                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه تربیت مدرس
چکیده:   (154 مشاهده)
مهارت‌های زندگی، مجموعۀ ده‌ زوج‌ مهارت است که به‌منظور ارائۀ روشی بهتر برای زندگی از سوی سازمان بهداشت جهانی مقررشده است. این‌مهارت‌ها شامل: خودآگاهی، همدلی، ارتباط موثر، روابط بین فردی، مقابله با هیجان، رهایی از تنش، تفکر خلاق و انتقادی، تصمیم‌گیری و حل مسئله می‌شود. هرکدام از این ‌مهارت‌های آموختنی شخص را برای بهبود زندگی فردی و اجتماعی آماده‌می‌سازند. از سوی دیگر آثار مولانا چون مثنوی معنوی، در زمرۀ آثار ارزنده و زندگی‌آموز محسوب می‌شوند که در قالب داستانهای گوناگون، نکات متعددی دربارۀ شیوه و سیرت زیستن به مخاطبانش عرضه‌می‌کنند که در بسیاری از این‌حکایات نشان مهارت‌های زندگی نیز دیده‌می‌شود. داستان «طوطی و بازرگان» از داستانهای دفتر اول مثنوی است که ضمن معروفیت، دربردارندۀ نکاتی تازه‌ دربارۀ مهارت‌های زندگی است. برای پژوهیدن این ‌موضوع با روش توصیفی-تحلیلی و کاربست سندکاوی و تحقیقات کتابخانه‌ای، منابع مورد نظر را بررسی‌کردیم و سپس به تحلیل آنها در داستان مذکور پرداختیم و درنهایت دریافتیم که  همۀ مهارت‌ها با نمودهای گوناگون و معناداری در این‌روایت دیده‌می‌شوند؛ اما جلوۀ مهارت خودآگاهی برجسته‌تر از بقیه است؛ آن‌چنانکه دیگرمهارت‌ها در خدمت خودآگاهی طوطی و بازرگان قرارمی‌گیرند و این خودآگاهی آنان است که منجر به آزادی می­شود؛ مضمونی که در اندیشه­های مولانا حضور چشمگیری دارد.
 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ادبیات فارسی
دریافت: 1401/7/21 | پذیرش: 1402/1/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دو فصلنامه علمی پژوهشنامه عرفان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Pajooheshnameh Erfan

Designed & Developed by : Yektaweb